Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Twarogowy tort z suszonymi śliwkami i cynamonową nutą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 155
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 155
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 440 kcal. Cena porcji: 2,20 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując szklankę cukru oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Porcjami wsypuj do masy jajecznej, mieszając.
Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż konfiturą i ułóż na dnie tortownicy. Na wierzchu rozłóż suszone śliwki.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem oraz żelatyną. Rozsmaruj na śliwkach. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym.
Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z ostatnim cukrem waniliowym. Wierzch i boki tortu posmaruj 2/3 bitej śmietany. Resztę śmietany przełóż do szprycy. Wyciśnij spore rozetki wokół brzegu tortu. Ciasto udekoruj czekoladowymi gwiazdkami oraz żurawiną.Źródło: Tina