Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tymbaliki z brukselką"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 21
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 35
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 21
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 35
Składniki
Brukselkę oczyść, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż brukselkę i chwilę razem podsmaż. Warzywa lekko oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Jajka wbij do miseczki. Dolej śmietanę. Wsyp kaszkę. ubij. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Posmaruj tłuszczem 4 żaroodporne foremki. Oprósz je bułką tartą.
Do foremek włóż brukselkę. Zalej masą jajeczną do 1/2 wysokości. Tymbaliki piecz 30 minut w temp. 180 st. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Tina