Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ucierane ciasto marchewkowe"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 89
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 89
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Składniki
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Wlać olej, wbić jajka. Dobrze wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchewkę oraz migdały – posiekane i zmielone. Ponownie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut.
Około 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Po wyjęciu z piekarnika nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegu tortownicy. Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. I dopiero wtedy wyjąć je z tortownicy.
Twaróg utrzeć z kremową śmietaną i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować listkami melisy cytrynowej.Źródło: Życie na gorąco