Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto śliwkowe"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Śliwki umyj, podziel na połówki, usuń peski. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodaj mleko i przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij i ostrożnie połącz z masą.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy o śr. 28-32 cm. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (możesz je lekko obtoczyć w mące, aby całkiem nie utonęły w cieście).
Piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety