Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze szpinakiem, doskonałe jako spód do ciast i tortów z kremami, owocami i galaretkami. Prezentuje się świetnie, smakuje wybornie i do tego jest bardzo łatwe do upieczenia- 5 minut mieszania i 45 minut pieczenia. Proporcje do składników ciasta otrzymałyśmy od cukiernika!
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 488
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88293
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 488
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88293
Składniki
Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Ciasto można kroić na blaty od razu po wyciągnięciu z formy. Jest bardzo wilgotne, nie trzeba go absolutnie nasączać. Ma piękny, szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku szpinaku wcale się w nim nie wyczuwa. Ciasto będzie miało wyrazisty i bardziej soczysty kolor, gdy użyjemy do niego szpinak naturalny, nie mrożony. Zamiast cytryny można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a może nawet ciekawszy.
Przykłady ciast ze szpinakiem.
Na koniec ciasto "arbuz".