Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy przygotowany z ozdobami z papieru ryżowego. Niestety ozdoby nie do zjedzenia, ale jako dekoracja tortu to super sprawa. Polecam.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, garnek,
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 212
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 212
Składniki
Biszkopt przygotowany według tego przepisu; link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html tortownica o średnicy 26 cm. Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu; oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-pyszny-krem-czekoladowy,1930851,bozena1960.html Poncz; cukier puder wymieszać w ciepłej wodzie , dodać sok z cytryny. Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć i rozsmarować część kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo , nałożyć trzeci ostatni blat. Boki tortu wysmarować kremem czekoladowym, a górę oblać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Udekorować posypkami cukrowymi i cukrowymi koralikami. Górę dodatkowo udekorować ozdobami z papieru ryżowego. Ozdoby z papieru ryżowego; Do większej miski niż średnica papieru ryżowego nalać zimnej lub letniej wody. Do wody dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać. (im więcej dodamy barwnika tym otrzymamy ładniejszy kolor dekoracji , w zależności jaki kolor chcemy uzyskać). Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy, chwilę poczekać aż papier zmięknie , wyjąć go z wody na rozłożona matę silikonową albo na papier do pieczenia i uformować kształty jakie chcemy otrzymać. Chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie tworząc wachlarz lub liść, końcówki papieru możemy zawinąć na wykałaczki. Papier do pieczenia można pognieść w rękach, aby był nierówny i ułożyć na nim namoczony papier ryżowy, uzyskamy wtedy różne wzory dekoracji . W zależności jakie dekoracje , o jakich kształtach chcemy uzyskać, możemy wkładać mokry papier do szklanek i formować itp. Pozostawić do wyschnięcia na noc. Ja przygotowuję takie ozdoby wcześniej ,a później tylko wyjmuję i gotowe. Ozdoby można przechowywać w suchym miejscu dosyć długo tylko zabezpieczyć przed kurzem.