Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczny, lekki, warstwowy jabłecznik. Pięknie się prezentuje i jest przepyszny :-)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal miksując. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku, nastepnie wodę i wymieszać do połączenia składników. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować krótko na najmniejszych obrotach do połaczenia składników. Ciasto przelać do blachy (36 x 22cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, przełożyć do garnka, wsypać cukier, dodać masło i podgrzewać ok. 5-7 min. aż jabłka lekko zmiękną. Wsypać suchą galaretke i mieszać do jej rozpuszczenia. Ciepłą mase jabłkową wyłożyc na biszkopt (sok z jabłek nawilży biszkopt) i równo rozsmarować. Zostawić do przestygnięcia. Masa jogurtowa: galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać z jogurtem, wylać na mase jabłkową i wstawic do lodówki na 1-2 godz. do lekkiego stężenia. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody, odstawić do lekkiego przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, przestudzoną żelatyne wlewać strumieniem do masy, nadal miksując. Masę śmietanową przełożyć na jogurtową, wyrównac i schłodzić w lodówce kilka godz., najlepiej całą noc. Smacznego :-)