Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-05-2022
…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 512
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14736
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 512
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14736
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 81
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek. Wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14-16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do czasu, aż podwoją wielkość.
Wszystkie składniki na masę serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.