Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wielkopolska rolada z indyka"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1058
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11063
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1058
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11063
Składniki
ok. 90 minut • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 7 zł • Przepis dla 4 osób
Do garnuszka wlej 1/2 szklanki soku pomarańczowego i 1/4 szklanki bulionu. Wsyp żurawinę i pokrojone w cienkie paski morele. Wymieszaj i zagotuj. Odstaw na ok. 15 minut, żeby cały płyn się wchłonął. Wymieszaj nasączone owoce z jajkiem.
Filet z indyka rozbij tak, żeby był dwa razy cieńszy niż pierwotnie. Z obu stron natrzyj go solą i czarnym pieprzem, posmaruj rozpuszczonym masłem.
Na środku rozłóż nadzienie i zaczynając od krótszego boku, ciasno zwiń roladę. Zepnij ją wykałaczkami i obłóż plasterkami boczku. Obwiąż nicią spożywczą.
Włóż roladę do brytfanki, skrop rozpuszczonym masłem i polej resztą soku z miodem. Piecz w 180°C, podlewając resztą bulionu.
Wyjmij roladę z brytfanki, przykryj folią i odstaw na 15 min. Sos z brytfanki gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw go pieprzem.
Usuń wykałaczki i nić, roladę pokrój w plastry.Źródło: Kobieta i życie