Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Legenda głosi, że oryginalne, amerykańskie brownie powstało przez przypadek – jego autorka zapomniała dodać proszek do pieczenia do ciasta czekoladowego. Zakalcowaty wypiek zachwycił jednak gości i stał się hitem na skalę międzynarodową. Powstały rozmaite wariacje na jego temat, bo przecież czekolada idealnie komponuje się z orzechami, owocami czy karmelem. Jeśli chcesz odtworzyć przepis na wilgotne brownie z orzechami w swoim domu, pamiętaj, nie dodawaj do niego proszku do pieczenia! Postaraj się też nie napowietrzyć ciasta przez zbyt długie miksowanie składników.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Składniki
Połam czekoladę na kostki i roztop w kąpieli wodnej razem z rozdrobnionym masłem. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Połącz jajka z cukrem rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach – tak, by cukier się rozpuścił, ale by nie napowietrzyć masy. Połącz ją z masą czekoladową.
Przesiej do masy czekoladowo-jajecznej mąkę. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników. Dodaj orzechy (posiekane lub w całości) i ponownie wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x40 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut.
Brownie z orzechami będzie upieczone w chwili, gdy na wierzchu powstanie skorupka, a środek pozostanie miękki (ale nie płynny). Kontroluj czas pieczenia, sprawdzając konsystencję ciasta patyczkiem.