Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na wilgotny i rozpływający się w ustach keks z kandyzowanymi wiśniami i ananasem. Jest to proste ciasto idealne do przygotowania zimową porą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Wiśnie i rodzynki są mięciutkie, a ananas nadaje całości lekkiej egzotycznej nuty. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, inaczej może się zepsuć – chociaż istnieją na to małe szanse, bo za szybko znika!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 79
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 79
Składniki
Wiśnie opłucz pod zimną wodą z nadmiaru syropu i osusz na ręczniku. Pokrój je w ćwiartki lub w połówki.
Zachowaj dwie łyżki soku z ananasa. Ananasa osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku. Pokrój na kawałki wielkości centymetra.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z brązowym cukrem mikserem na średnich obrotach.
Do masy dodaj pojedynczo jajka. Za każdym razem mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Do mąki wsyp proszek do pieczenia. Dodawaj mąkę do ciasta po kilka łyżek, miksując na niskich obrotach.
Do ciasta dodaj rodzynki, pokrojone wiśnie i ananasa oraz zachowany sok z ananasa
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ja używam formy o wymiarach 10 x 21 cm.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC (w funkcji góra-dół) przez 75 minut. Jeśli ciasto za bardzo się przypieka, można przykryć je folią aluminiową.
Odstaw do wstępnego przestudzenia w blaszce na 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
Ciasto przyozdób cukrem pudrem lub lukrem.
Keks powinien być przechowywany w lodówce.
Smacznego!