Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiśniowy tort na maślance"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14592
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14592
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 72
Składniki
Spód biszkoptowy (ew. małe okrągłe biszkopciki) ułóż w tortownicy. Wiśnie umyj, wydryluj. Do garnka wlej 1 i 2/3 szkl. wody. Dodaj 3 łyżki cukru. Zagotuj. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/2 szkl. wody. Wlej do wrzątku. Mieszając, zagotuj. Dołóż wiśnie. Gotuj jeszcze minutę. Odstaw do wystudzenia. Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na 10 minut.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Maślankę roztrzep widelcem, połącz z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj z masą śmietanowo-maślankową.
Połowę kremu rozsmaruj na biszkopcie. Schładzaj 30 minut. Potem wyłóż masę wiśniową i resztę kremu. Włóż do lodówki na 2 godziny. Zalej galaretką i schładzaj kolejne 2 godziny. Udekoruj np. bitą śmietaną, wiśniami oraz miętą.Źródło: Naj