Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoski placek z mandarynkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Mandarynki odcedzamy z zalewy. Obrane ze skórki orzechy laskowe podprażamy na patelni bez tłuszczu – dzięki temu będą bardziej aromatyczne. Kiedy ostygną, dość drobno siekamy.
Do miodu dodajemy cukier, jajka i przyprawę do piernika, mieszamy, aby się połączyły. Stopniowo dokładamy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy partiami orzechy i mandarynki. Delikatnie mieszamy, żeby owoce się za bardzo nie rozpadły.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blachy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy 25–30 minut w 180oC. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w blasze do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i płynną polewamy wyjęty z blachy placek.Źródło: Rewia