Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i prosta wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ale stopniowo, kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści. Jak masa będzie lśniąca dodaję po jednym żółtku i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Przesiewam mąkę i proszek,kakao i , dodaję partiami i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopi góra dół i piekę 30-35 minut.
Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty.
Zimną śmietankę wlewam do miski, dodaję konfiturę, mikserem ubijam. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie ale w bardzo małej ilości około 1/4 szklanki wody i studzę. .
Jeszcze płynną wlewam do Śmietany i mieszam mikserem.
Dolny biszkopt nasączam winem, potem smaruje konfiturą, wylewam krem, zostawiam trochę kremu do dekoracji. Wstawiam do lodówki żeby krem się stężał.
Polewa: Do garnka wlewam śmietanę, dodaję masło, i podgrzewam ale nie gotuję, jak śmietana będzie gorąca ale nie gotująca dodaję połamaną czekoladę i zostawiam aż się rozpuści sama, mieszam po chwili. Drugi blat biszkoptu przykładam na krem i dociskam. Wylewam polewę lekko przestudzoną, i wstawiam do lodówki. Jak polewa zrobi się twarda dekoruję ciasto kremem.