Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wyborny strudel gruszkowo-jabłkowy"
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2700
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 678
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1600
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2700
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 678
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1600
Składniki
20 dkg mąki przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj sól oraz cukier puder, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie. Wbij jajko, wlej wodę oraz sok z cytryny. Szybko zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na ok. 30 minut.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a następnie osącz. Jabłka i gruszki umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój na cieniutkie plasterki lub kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cukier, rodzynki oraz cynamon, dobrze wymieszaj.
Na posypanej mąką stolnicy lub blacie połóż ciasto i rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Idealne ciasto na strudel powinno być bardzo cienkie i niemal przezroczyste.
Ciasto posmaruj połową roztopionego masła, posyp bułką tartą i rozłóż owocowe nadzienie. Końce ciasta załóż do środka, tak żeby lekko zachodziły na nadzienie i zwiń formując strudel. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz 30-40 min w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu lekko przestudź, wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie