Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny tort kawowy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 103
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 30
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 132
Składniki
Fot. 123Rf/Picsel
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, kawą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodawaj do piany po jednym żółtku wciąż miksując. Na koniec stopniowo dosypuj po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 175°C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Przygotuj krem. Czekoladę połam na małe kawałki, dodaj 2 łyżki śmietanki kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec wsypując cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj, by nie było grudek.
Do miski włóż serek mascarpone, dodaj przestudzoną czekoladę oraz kawę, zmiksuj na gładką masę. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj szpatułką. Gdyby masa była zbyt rzadka, wstaw ją na ok. 5 minut do lodówki.
Do pozostałego cukru dodaj 50 ml gorącej wody, sok z cytryny, rum oraz espresso, wymieszaj. Pierwszy krążek ciasta nasącz przygotowanym ponczem a potem posmaruj dżemem porzeczkowym. Na to wyłóż krem i przykryj dru gim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta polej rozpuszczoną polewą czekoladową. Wstaw do lodówki.
80 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie