Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zawijaniec drożdżowy"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 165
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 363
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1114
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 165
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 363
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1114
Składniki
Ok. 90 minut.
Lekko podgrzać 200 ml mleka. Wkruszyć do niego drożdże, rozpuścić, odstawić na kilka minut. Do miseczki wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego mleko z drożdżami. Dołożyć jajko i pokrojone w kawałeczki masło.
Wyrabiać rękami, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miseczki. Wtedy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pistacje, migdały i orzechy włoskie posiekać. Odłożyć około 5 dag mieszanki orzechowej, resztę wymieszać ze śmietaną i miodem. Masę podgrzewać przez 2 minuty na dużym płomieniu.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokąt 35x40 cm. Rozłożyć na nim orzechowe nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Placek zwinąć w rulon. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej zawijaniec. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 45 minut. Ewentualnie pod koniec pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pozostałą łyżkę mleka utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. Oblać nim wystudzone ciasto. Posypać odłożonymi posiekanymi orzechami.Źródło: Życie na gorąco