Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy, bardzo smaczny deser z bitej śmietany, jabłek i galaretek owocowych.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 24
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 190
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 24
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 190
Składniki
W jednym pojemniku umieszczamy wcześniej przygotowaną galaretkę wiśniową. Pudełko z galaretką wstawiamy do lodówki. Obieramy jabłka, ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 20 gram żelatyny w 100ml wrzącej wody. Ubijamy zimną śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę,delikatnie mieszamy. Bitą śmietaną z żelatyną zalewamy zastygniętą wiśniową galaretkę oraz drugą połowę śmietany wlewamy do drugiego, pustego pojemnika. Pojemniki wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Ostudzone agrestowe galaretki wlewamy do miski ze startymi jabłkami, mieszamy. Masę jabłkową wlewamy do obu pojemników, równomiernie ją rozprowadzamy. Wierzch pojemników pokrywamy biszkoptami. Tak przygotowane pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy galaretki stężeją, wyjmujemy je z pojemników, kroimy i delektujemy się. Smacznego !!!