Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony tort"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 267
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 37
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 267
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 37
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, dodaj kilka kropli zielonego barwnika i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 170° C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Sok z cytryny wymieszaj z 1 szklanki wody, dopraw do smaku cukrem. Nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier puder. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej do śmietany lekko ciepłą galaretkę. Pierwszy i drugi blat biszkoptowy posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
80 minut, porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie