Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik, moje smaki lubię takie czekoladowe ciasta z masami orzechowymi i czekoladowymi, są słodkie i smaczne! I nic tylko świętować w Karnawale ;)
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Masa: W mleku rozpuszczamy połamaną w kawałki czekoladę. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i alkoholem. Następnie dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy czekoladę, a do drugiej mielone orzechy, napar z kawy. Przełożenie: Ciasto kroimy na trzy równe paski wzdłuż dłuższego boku, na dwa paski dajemy masę orzechową, a na jeden masę czekoladową. Jeden pasek zwijamy w rulon, następnie kolejny zwijamy do poprzedniego i ponownie ostatni do drugiego. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i posypujemy startą czekoladą lub kakao.