Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czasem trzeba przemycić warzywa tak, żeby mięsożerne dzieciaki się nie zorientowały - a to jeden ze sposobów :) mielone z indyka dostępne w sklepach, ale w przepisie wykorzystuję pierś zmieloną w domu
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Marchew myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Zostawiam kilka plasterków całych i wrzucam je do wywaru a potem dekoruję nimi danie. Dodaję do mięsa wraz z przyprawami (bez soli) i mieszam dokładnie. Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę.
Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę. Gotuję 20 minut. Sprawdzam czy nie są surowe wyciągając jednego i krojąc go na pół. Jeśli widzę jeszcze zaróżowione mięso, gotuję dodatkowo 10 minut.
Podaję tradycyjnie ziemniakami i surówką, którą dzieciaki zwykle omijają, żeby widelec nie ubrudził się warzywami :) Aneks: Jeśli klopsy mają być polane sosem, ta gorąca woda zawiera wywar warzywny albo kawałki marchewki i pora. Wyjmuję klopsy na chwilę na talerz, trochę wody z wywaru wylewam, a resztę miksuję z warzywami na gładką masę - to właśnie jest soso do polania klopsów.