Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-09-2015
Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie :)
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 193
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 193
Składniki
Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie, przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową. Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty. Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.
Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną. Życzę smacznego! :)