Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aromatyczne frykadelki"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1218
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1218
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Różyczki kalafiora gotuj ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odsącz na durszlaku.
Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki.
Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano.
Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Czas przygotowania: 35 minut 420 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień