Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczne risotto z kurkami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1014
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1157
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11722
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1014
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1157
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11722
Składniki
Kurki oczyszczam z piasku, myję, osuszam na papierowym ręczniku i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam cebulę, szklę ją ok. minuty i dodaję kurki. Smażę całość ok. 2 min.
Do garnka z kurkami i cebulą wsypuję opłukany i osączony z wody ryż. Dodaję masło, mieszam i smażę, aż ziarenka ryżu się zeszklą i pokryją masłem. Wtedy podgrzewam bulion, ciepły dzielę na 4-5 części. Wlewam pierwszą do ryżu z kurkami, mieszam całość od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. W ten sam sposób dodaję kolejne porcje bulionu. Gdy wlewam jego ostatnią część, wsypuję tymianek, wszystko dokładnie, ale delikatnie, mieszam.
Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdejmuję risotto z ognia, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję drobno starty parmezan (lub inny twardy żółty ser), dokładnie mieszam, aż ser się rozpuści i połączy z ryżem. Natkę pietruszki opłukuję, osuszam i dość drobno siekam.
Gorące risotto wykładam na talerze bądź duży półmisek, posypuję posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.
60 min • Porcja ok. 210 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 2 porcje.Źródło: Kobieta i życie