Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z kurkami i brokułami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 317
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 317
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, śmietanę i posiekane zimne masło. Wyrabiamy gładkie ciasto, owijamy folią, na 30 minut wkładamy do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylepiamy natłuszczone i oprószone mąką ziemniaczaną foremki do babeczek. Spody nakłuwamy widelcem. Na 15 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 180oC.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy umyte, posiekane kurki, podsmażamy. Różyczki brokułu gotujemy na parze (lub w osolonej wodzie) 3-4 minuty. Nadający się do zapiekania żółty ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach.
Babeczki wypełniamy przygotowanymi grzybami i brokułami. Posypujemy serem. Zapiekamy 15-20 minut w gorącym piekarniku.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 143 kcal. Białko 6,9 g. Tłuszcz 11 g. Węglowodany 24 gŹródło: Rewia