Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki ziemniaczane z wędzonym boczkiem"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 206
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 206
Składniki
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj. Dodaj jajka, mąkę, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Foremki na babeczki natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą ziemniaczaną, wyrównaj. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Gorące babeczki wyjmij z foremek i od razu podawaj. Oddzielnie podaj kwaśną śmietanę do polewania dania.Źródło: Chwila dla Ciebie