Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 2421
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 905
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6354
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2012
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 2421
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 905
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6354
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2012
Składniki
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć z ziemniaków nadmiar wody (np. przez drobne sitko). Zetrzeć jedną cebulę. Dodać pieprz, sól i czosnek (im więcej pieprzu tym bardziej pikantna). Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na gorącym oleju, a następnie dodać do ziemniaków i całość wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Małą blaszkę (tzw. keksówkę) wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Wlać do niej masę ziemniaczaną i piec ok. 1 godzinę (gdy forma jest wysoka nawet 1,5 godz.). Po upieczeniu warto odczekać 5-10 min aby babka przestygła. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.