Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bączki mazowieckie to nic innego jak smażone pączki ziemniaczane. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Kiedy w tradycyjnej, starodawnej, wiejskiej kuchni przyszła ochota na coś słodkiego – deser przygotowywano z ziemniaków, które z reguły były pod ręką.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20668
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5190
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20668
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5190
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 55
Składniki
Ziemniaki ugotuj jak zawsze w osolonej wodzie. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ostudzone zmiel, przeciśnij przez praskę albo precyzyjnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus. Wsyp cukier i suche drożdże. Całość wymieszaj, zagniatając ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie formuj niewielkie pączki w ręku i smaż na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do około 170-180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem.