Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe wieżyczki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków. Oprósz je solą i odłóż, by puściły gorzki sok. Pomidory umyj. Skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki i oczyść z pestek.
Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pomidory i duś ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokrój na 12 plasterków.
Plastry bakłażanów opłucz, osusz, ew. ponownie lekko posól. Sos pomidorowy wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem.
Plasterki bakłażanów przełóż sosem oraz mozzarellą. Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Skrop resztą oliwy. Zapiekaj 10–15 minut w temp. 200oC. Posyp parmezanem.Źródło: Naj