Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz kresowy na zakwasie"
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 46
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 46
Składniki
Przygotuj zakwas: 2 buraki obierz, potnij w plastry. Włóż je do szklanego naczynia. Dodaj przyprawy i chleb. Zalej 3 szkl. wody i odstaw na 2 do 3 dni. Przecedź. 2Wołowinę zalej 4 szkl. wody.
Dodaj listek i ziele, zagotuj. Usuń pianę z powierzchni wywaru. Gotuj jeszcze godzinę. Wywar przecedź, mięso potnij na kawałeczki.
Buraki na barszcz, jabłko i włoszczyznę obierz, oczyść, drobno potnij. Zalej wywarem. Gotuj 30 minut. Pod koniec dodaj 2 szkl. zakwasu, mięso i posiekany czosnek.
Przypraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Rozlej do talerzy, udekoruj śmietaną.Źródło: Tina