Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszcz ukraiński"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20653
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20653
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Fasolę opłucz, zalej wodą i odstaw na min. 12 godz. Buraki umyj i ugotuj lub upiecz do miękkości. Potem wystudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj. Cebulę drobno posiekaj.
Z fasoli odlej wodę, zalej bulionem i gotuj do miękkości (40-50 min). Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz starte warzywa Smaż ok. 5 min. Następnie dodaj buraki, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki cukru i ocet winny. Wymieszaj i smaż kolejne 5 min.
Gdy fasola będzie już miękka, dodaj do niej ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Gotuj ok. 10 min aż ziemniaki będą półtwarde. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, przesmażone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ewentualnie wodę (tyle, by zupa nadal była gęsta). Gotuj na małym ogniu 5-10 min.
Na koniec zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dodaj koperek lub natkę.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie