Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk na botwince"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Składniki
Włoszczyznę i botwinkę oczyść. Warzywa z włoszczyzny obierz, razem z buraczkami opłucz, pokrój w słupki albo drobną kostkę. Liście botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody.
Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami ziela.
Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia.
Do wrzącego bulionu włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut. Dolej śmietanę, mocno razem podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekaj, wrzuć do zupy. Barszczyk rozlej do miseczek. Podawaj z jajkami pokrojonymi na połówki. Gotową zupę udekoruj np. natką.Źródło: Naj