Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bażancie udka"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10028
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 110
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 264
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10028
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 110
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 264
Składniki
Część słoniny pokrój na osiem słupków, przyłóż do udek i wszystko owiń boczkiem. Resztę pokrój w kostkę. Dwie cebule pokrój i razem z pokrojoną słoniną rozłóż w brytfannie. Na to połóż udka.
Dodaj liście laurowe i podlej wodą, przykryj folią aluminiową. Piecz 90 min w 190 st. C. Na smalcu podsmaż pokrojoną trzecią cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę. Posól, podlej ok. 200 ml wina i duś. Gdy kapusta będzie miękka, zagęść startym na tarce ziemniakiem. Dopraw winem, miodem i solą.
Czas przygotowania: 120 minut 600 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień