Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe ravioli z ricottą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Składniki
Farsz: na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy ostygną, dodaj oba sery. Wymieszaj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: pokrojoną bazylię oraz natkę zmiksuj z jajkami oraz żółtkami. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wyrób ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj porcjami. Radełkiem wytnij kwadraty. Na co drugim kwadracie połóż trochę farszu, nakryj pustym kwadratem, mocno sklej boki pierożków.
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ravioli i gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym.
Sos: pomidory natnij na krzyż, sparz i drobno pokrój. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż pomidory i duś, aż powstanie gładki sos. Wsyp posiekaną bazylię, przypraw solą, pieprzem oraz ew. szczyptą cukru.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie