Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Białoruski przysmak z pestkami słonecznika"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10545
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10545
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, potnij na połówki. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj 10 minut. Cebulę obierz, potnij w plasterki, zeszklij je na rozgrzanym oleju. Plasterki wędliny potnij w cienkie paseczki. Dodaj je do cebuli i smaż razem jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.
Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Przesyp na talerzyk, odstaw na bok. Podgotowane ziemniaki odcedź, osącz. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połówki ziemniaków. Posyp je pestkami słonecznika, 1/2 szczypiorku oraz solą, pieprzem i pokruszonymi płatkami chili. Przykryj plasterkami cebuli oraz paseczkami wędliny. Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera.
4. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę posyp pozostałym szczypiorkiem i ew. udekoruj listkami natki. Zapiekanka będzie jeszcze pożywniejsza i bardziej kolorowa, jeśli dodasz do niej osączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę z puszki.Źródło: Tina