Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biały chłodnik z winogronami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Pajdę wiejskiego chleba na zakwasie pokrój w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju z pestek winogron (możesz też dodać łyżeczkę masła dla smaku). Wrzuć chleb i smaż, nie przewracając, aż grzanki mocno się przysmażą. Wtedy przewróć grzanki na drugą stronę i lekko zrumień z każdej strony.
Namocz w chłodnym mleku 2 kromki chleba (2 zostają na grzanki). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sparzone wrzątkiem, posiekane migdały, łyżkę oliwy. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, jeśli chłodnik jest zbyt gęsty. Dopraw do smaku odrobiną białego octu winnego, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.
Schładzaj zupę w lodówce mniej więcej przez godzinę. Podawaj z grzankami z chleba i połówkami słodkich, bezpestkowych winogron. Ta wersja andaluzyjskiego białego gazpacho rewelacyjnie smakuje w upały. Można dodać do niej kilka kostek lodu.
Jak to zrobić?Źródło: Olivia