Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku na wiosnę gotuję bigos z młodej kapusty z młodymi marchewkami i zieleniną. Taki bigosik aż pachnie w kuchni wiosną. Możemy go podawać z młodymi ziemniakami, jak również jeść go z chlebkiem.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 173
Składniki
Szatkujemy kapustę na większe paski.
Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.
Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty. Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.
Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew, sól, pieprz ziołowy i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.
Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu miękkości kapusty i marchwi.
Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.
Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.
Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.
Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy. Smacznego :)