Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bitki z suszonymi śliwkami"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 425
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1153
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 425
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1153
Składniki
Przygotuj kluseczki: wymieszaj 20 dag mąki z płaską łyżeczką soli. Wbij jajka i zagnieć kruszonkę. Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsyp na blasze kruszonkę. Pozostaw na noc do wysuszenia. Następnego dnia śliwki zalej 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
Odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej 2 dag masła, wsyp połowę wysuszonych kluseczek i smaż je, aż ciasto lekko się zrumieni. Zdejmij. Na patelni rozgrzej kolejne 2 dag masła i zrumień na nim pozostały makaron.
Kotlety umyj, osusz. Oprósz resztą mąki. Smaż je na rozgrzanym oleju po 5-7 minut z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij. Na patelni rozgrzej 2 dag masła. Dodaj śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Dosyp bulion. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj go jeszcze 5 minut. Ew. pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do tak przygotowanego sosu włóż kotlety. Wlej śliwowicę. Duś razem 3 minuty. Kluseczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, odcedź, dobrze osącz. Wymieszaj z resztą masła. Kotlety w sosie wyłóż na talerze. Posyp posiekaną natką. Serwuj z kluseczkami.Źródło: Tina