Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonof, bo i tak to danie bywa nazywane, w dobrych restauracjach przyrządza się z polędwicy wołowej, która smaży się błyskawicznie. W warunkach domowych lepiej jest wykorzystać mniej szlachetne części wołu lub nawet, jak w moim przypadku, jelenia: po pierwsze - jest to opcja tańsza, a po drugie - bardziej aromatyczna i smaczniejsza! 1,5 kg mięsa z jelenia, pokrojonego w grubą kostkę 1 cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona 1 szklanka śmietanki 1 szklanka gęsiego lub kaczego smalcu do smażenia (jeśli ktoś nie lubi, niech użyje oleju) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dla koloru - niektórzy używają łyżeczki przecieru pomidorowego) 1 kieliszek wódki sól, pieprz, Mięso partiami obsmażać na dużej patelni na rumiano i przekładać do garnka. Z patelni odlać większość tłuszczu, zalać ją wrzątkiem, gotować, aż cały smak przejdzie do wody, którą należy wlać do garnka. Dodać cebulę , cukier i wódkę (która pomaga w kruszeniu mięsa) i dusić ok. godzinę, a następnie dodać śmietankę i dusić dalej do miękkości (pod przykryciem - ale na pół godziny przed końcem odkryć, aby sos się zredukował i nieco zgęstniał). Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Uwaga: dziczyzna jest twarda. To mięso, które całe życie biegało, uciekając przez drapieżnikami, więc jest praktycznie pozbawione tłuszczu i bardzo, ale to bardzo, zdrowe . Dobrze zrobione jest przepyszne, ale - niestety - wymaga długiej obróbki termicznej. Do strogonowa pasuje wszystko: od gotowanych ziemniaków poprzez kasze aż do ryżu, ale świetnie smakuje również z dobrym pieczywem. Ta potrawa lubi też dodatek ogórka kiszonego, surówki z kiszonej kapusty lub sałaty z sosem winegret.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 736
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 736
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 150
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki