Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie jednogarnkowe. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja użyłam szynki wieprzowej.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 59
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 127
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 740
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 649
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10138
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 59
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 127
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 740
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 649
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10138
Składniki
Mięso kroimy w kostkę, cebule i słoninę siekamy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki a pietruszkę w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na gorącej patelni wytapiamy słoninę, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do przyrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia, dosypujemy słodka i ostrą sproszkowana paprykę, dokładnie mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i dokładamy mięso. Smażymy aż się przyrumieni ( często mieszamy ). Całość przekładamy do sporego garnka i podlewamy bulionem.
Dodajemy marchewkę, pietruszkę, papryki, pomidory, czosnek i kminek. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę ( do miękkości mięsa ). W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przygotowujemy też ciasto na kluski.
Kiedy mięso będzie już miękkie dorzucamy ziemniaki i dusimy przez 30 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na 10 minut przed końcem duszenia z ciasta formujemy podłużne kluseczki i wrzucamy je do dania. Kiedy kluski będą ugotowane bogracz jest gotowy do podania. U nas podaję do niego świeże bułeczki, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.