Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinka po litewsku"
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 136
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 229
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 136
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 229
Składniki
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, listki z łodygami drobno siekamy.
Do gotującego się wywaru z warzyw wrzucamy botwinkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, wlewamy sok z cytryny, gotujemy 15 minut. Odstawiamy do ochłodzenia.
Ogórki kroimy, koperek siekamy, wrzucamy do zupy. Na koniec mieszamy zupę z koncentratem buraczanym i śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Do chłodnika litewskiego można dodać rozdrobnione, gotowane chude mięso np. cielęce lub drobiowe albo pokrojoną w słupki szynkę wieprzową.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 138 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia