Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brokułowa na bulionie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6406
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 320
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6406
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 320
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wrzuć na rozgrzane masło, przesmaż. Dodaj zamrożone różyczki brokułów.
Warzywa zalej pięcioma szklankami wody. Wkrusz kostkę bulionową (np. drobiową). Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie wlej mleko i dodaj odcedzony z zalewy zielony groszek. Chwilę ogrzewaj razem.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, lekko przestudź. Zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ewentualnie również szczyptą gałki muszkatołowej). Posyp natką. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety