Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bruschetta z bobem i pomidorami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 666
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 62
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 782
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 666
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 62
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 782
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka, zalej zimną wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż bobu), dodaj 1/4 łyżeczki cukru i zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, dodaj płaską łyżeczkę soli. Bób gotuj pod przykryciem do miękkości jeszcze 10-15 min. Następnie przelej bardzo zimną wodą (dzięki temu ziarna zachowają zielony kolor) i osącz na sicie. Gdy bób wystygnie, obierz go z łupin i podziel na połówki.
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Boczek upraż na suchej patelni na chrupiąco, a następnie odstaw. Gdy przestygnie, pokrój go w paseczki.
Bagietkę lub bułkę pszenną pokrój na kromki i opiecz w piekarniku lub tosterze tak, aby pieczywo lekko się zrumieniło.
Do miseczki włóż pokrojone pomidory, ugotowany bób, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, miętę oraz olej. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę warzywną rozłóż w równych porcjach na kromkach ciepłego pieczywa.
Na wierzchu każdej ułóż paseczki boczku, udekoruj majonezem oraz ewentualnie świeżymi ziołami i od razu podawaj. Grzanki oraz sałatkę z bobu możesz także serwować osobno.
<strong>: 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie