Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brzoskwiniowy kompot z sokiem cytrynowym"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Składniki
Brzoskwinie umyj, natnij u nasady albo ponakłuwaj skórkę widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzącej wody. Po chwili wyjmij. Sparzone brzoskwinie obierz ze skórki, rozetnij, wyjmij pestki. Cytrynę wyszoruj, wyciśnij z niej sok. Skrop nim owoce.
Połówki brzoskwiń włóż do słoików typu twist. Zagotuj około 4 szklanki wody. We wrzątku rozpuść cukier. Od razu zalej nim brzoskwinie w słoikach. Szczelnie zakręć.
Na dnie garnka o grubym dnie połóż ściereczkę złożoną kilka razy. W garnku ustaw słoiki, tak by nie stykały się. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i pasteryzuj jeszcze 20–25 minut. Ostrożnie wyjmij. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż kompot wystygnie.Źródło: Tina