Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Budyń z cukinią na ostro"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 218
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 46
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 218
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w lekko posolonej wodzie. Bułkę namocz w mleku. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, jeszcze ciepłe utrzyj na gładko. Następnie wymieszaj z odciśniętą bułką, mąką oraz żółtkami. Masę zmiksuj blenderem. Dołóż startą cukinię. Przypraw na ostro solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy ziemniaczanej.
Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem i ewen. oprósz mąką.
Na spodzie formy rozłóż ciasto ziemniaczane. Wierzch wygładź. Budyń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 45 minut. Podawaj z gorącymi sosami.Źródło: Naj