Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczkowa tarta z kozim serem"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Buraki wyszoruj, gotuj ok. 80 minut w łupinkach albo upiecz w piekarniku. Wystudź, obierz i pokrój.
Przygotuj ciasto: orzechy wymieszaj z mąką, masłem pokrojonym na kawałeczki, żółtkiem i ew. 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Przygotuj farsz: cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebule i duś 20 minut pod przykryciem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 min, aż się zrumieni.
Cebule posyp tymiankiem, dolej ocet balsamiczny, duś dalej 5 minut. Potem dodaj miód i buraki. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na kruchy spód. Posyp porwanym na kawałeczki kozim serem. Zapiekaj 5 minut. Przed podaniem posyp groszkiem.Źródło: Naj