Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraki z musem z awokado"
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31852
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31852
Składniki
Do miseczki wlej oliwę i ocet, dodaj po szczypcie soli oraz pieprzu, wymieszaj. Buraki wyszoruj (nie obieraj ich ze skóry). Posmaruj przygotowaną marynatą i zawiń każdy z osobna w folię aluminio wą (matową stroną folii do wierzchu). Piecz 45-50 minut do miękkości w temperaturze 180°C. Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w talarki.
Awokado przekrój wzdłuż do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny lub limonki. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Mus z awokado przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na plastry buraków. Ułóż jeden na drugim tworząc z nich choinkę.Źródło: Świat i Ludzie