Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebula pieczona z szynką"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Cebule obieramy, płuczemy, odcinamy piętki i wkładamy do posolonego wrzątku ze szczyptą cukru. Gotujemy 1-2 minuty, wyjmujemy i osączamy. Wywar zostawiamy, gdyż będzie nam potrzebny.
Wędlinę, jeśli trzeba, obieramy ze skórki, drobniutko kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z przecierem pomidorowym, lekko doprawiając solą i pieprzem.
Odcinamy czubki cebul i delikatnie wyżłabiamy środki. Cebule napełniamy doprawioną wędliną. Przykrywamy odciętymi czubkami i układamy w brytfannie.
Cebule skrapiamy olejem, podlewamy małą ilością odłożonego wywaru i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Dusimy 20 minut, od czasu do czasu smarując cebule olejem i dolewając wywar. Upieczone cebule dekorujemy ziołami i podajemy z pieczywem i sałatką warzywną.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej sztuki około 1,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 463 kcal Białko 8 g/ Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia