Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebulak z boczkiem po wiejsku"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Mleko podgrzej. Dodaj do niego cukier i drożdże. Dosyp trochę mąki i wymieszaj na gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Wkrusz twaróg. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Boczek drobno pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Posyp ją solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ciasto zagnieć. Wylep nim spód i brzegi blachy wyłożonej wcześniej pergaminem.
Na cieście rozłóż cebule. Posyp boczkiem i kawałeczkami dymek. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą i pieprzem. Polej wierzch pizzy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35-40 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Tina