Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebularze z cukinią, pachnące szałwią"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 65
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 65
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia
Ciasto: 190 ml wody podgrzej. Zalej drożdże, wsyp cukier, wymieszaj. Mąkę, sól i oliwę zmiksuj. Stopniowo dodawaj drożdże, wyrabiając 3-4 minuty. Z ciasta uformuj kulę, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
Nadzienie: cebule obierz, pokrój w piórka. Cukinię umyj, pokrój w słupki. Oliwę rozgrzej na patelni, podsmaż warzywa. Szałwię posiekaj, posyp warzywa, przypraw solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 10 część. Z każdej uformuj kulkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku utwórz zagłębienie, napełnij farszem cebulowym. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 min w 220°C.
<strong>Czas przygotowania 45 min, ilość sztuk 10, cena za sztukę 0,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie